Home » Perfecte start in openingweekeinde

Perfecte start in openingweekeinde

Bron:

http://www.lc.nl/friesland/Projectruimte-H47-in-Leeuwarden-kent-droomstart-22901128.html

Leeuwarden heeft er een nieuwe projectruimte bij: H47. Sinds het openingsweekend van LF2018 kwamen er al duizend bezoekers over de vloer.

Perfecte start in openingweekeinde

Door de ramen heen kunnen voorbijgangers het werk van Fraser Stewart en Marcel van den Berg zien staan en hangen. Keramieken bustes van actievoerders met hoodies, zwembrillen of gasmaskers. Krachtige schilderijen in grove streken en sprekende kleuren.

De eerste exposanten vallen met de neus in de boter. Projectruimte H47 in de Haniasteeg kreeg in het openingsweekeinde van LF2018 meteen een internationale delegatie kunstminnaars over de vloer. Wethouder Sjoerd Feitsma opende de expositieruimte en er volgden honderden andere bezoekers. De organiserende stichting VHDG had zich geen betere start kunnen wensen.

Initiatief bij VHDG

Initiatief voor de kunstruimte ligt bij dit VHDG (Voorheen de Gemeente). Ooit had zij een eigen onderkomen en daarmee expositieruimte in een kerk, maar was die al enige tijd kwijt. ,,Dat was niet erg, daardoor zijn we andere dingen gaan programmeren’’, aldus artistiek directeur Lieselot Van Damme. De rondtrekkende SRV-wagen is daar een van, en bijzondere projecten op festivals als Welcome to the Village.

‘Van den Berg en Stewart reflecteren beiden op de actualiteit’

Gemeente Leeuwarden en VHDG voelden echter beide voor een fysieke ruimte. Met het opknappen van de panden aan de Haniasteeg deed zich de gelegenheid voor. VHDG kreeg er onderdak, en kan hier nu zeker vier keer per jaar een kunstenaar onderdak, leef- en werkbudget aanbieden.

Het programma voor de projectruimte wordt gevuld door afwisselend VHDG, het Grafisch Atelier Friesland en de individuele kunstenaars die ook in de Haniapanden zitten. Samen vormen ze ook de stichting H47 die faciliteert. Van Damme: ,,Het valt bovendien mooi samen met LF2018.’’

Aftrap door Van den Berg en Stewart

Van den Berg en Stewart mochten aftrappen. De thema’s in hun werk overlappen elkaar en het heeft een zelfde soort energie. Van den Berg werkt in de Bijlmer. Hij fotografeert de wereld rond zijn atelier. Zo duikt er een kraai op, die achter een rat aanzit. Hij print zijn foto’s en verwerkt die (soms) in zijn schilderijen. De beelden krijgen door de korte teksten en zijn techniek een heel andere, symbolische lading.

Aan de grote doeken zie je dat ze op de vloer hebben gelegen, zodat hij met bezems grote streken zwarte, gele, rode en groene verf kon toevoegen. Hij gebruikt kleuren waarvan ook de pan-Afrikaanse beweging en de rastafari zich bedienen.

Teksten haalt hij uit populaire muzieknummers of uit zijn omgeving. ,,Hij maakte in W139 in Amsterdam een expositie met als titel Als het zwart is heb je nog 5 minuten. Een term uit de keuken, die los daarvan een heel andere associatie krijgt’’, vertelt Stewart.

Hij kent Van den Berg uit de tijd dat ze samen op de Rijksakademie zaten. Ook hij exposeerde al eens in W139 in Amsterdam. Hij wilde graag eens samen met Van den Berg een tentoonstelling samenstellen. Via Arda van Tiggelen (lid van de VHDG-programmeringscommissie) kwam deze tot stand.

Inspiratie door uiterlijk van demonstranten

Stewart laat zich inspireren door het uiterlijk van demonstranten, zoals anti-globalisten. Ze hebben zich sportkleding toegeëigend als een soort uniform. Hoodies, zwembrillen… De titel van de expositie – The Cambrian Explosion – verwijst naar een periode waarin algen ontstonden en zuurstof zijn intrede deed op aarde.

,,Tijdens protesten wordt demonstranten vaak de lucht ontnomen, letterlijk door pepperspray of figuurlijk door ze uit elkaar te slaan.’’ Terwijl demonstreren een essentieel onderdeel van democratie is, benadrukt Stewart.

Beide kunstenaars reflecteren met hun werk op de actualiteit en verwijzen naar dagelijkse dingen, zij het op een andere manier. Stewart: ,,Het is leuk dit buiten Amsterdam te tonen. Dan komen er eens andere mensen kijken, dan het kringetje dat je al kent.’’

Leeuwarden – projectruimte H47: Haniasteeg 47, wo t/m za 12-17 u, t/m 18 feb,

www.voorheendegemeente.nl

 

Bron:

http://www.lc.nl/friesland/Projectruimte-H47-in-Leeuwarden-kent-droomstart-22901128.html